İngiltere’de vergi sistemi

İngiltere’de gelir, gümrük ve vergilerden sorumlu kurum HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs)’dir. Her şirket ve gelir vergisine tabi olacak kişi için UTR (Unique Taxpayer Reference – Vergi Kimlik Numarası) alınması gerekir. Şirketlerin UTR bilgileri şirket kuruluşundan sonra HMRC tarafından şirketin yasal ofis adresine birkaç hafta içinde posta ile gönderilir. Şahıslar için ise HMRC’ye başvuru yapmak gerekir.

Vergi Dönemleri ve Oranları

Aksini belirtmediyseniz şirketinizin kurulduğu ayın son günü şirketinizin finansal yılı sonudur. Örneğin şirketinizi 20 Ocak 2022 tarihinde kurmuşsanız şirketinizin finansal dönemi 31 Ocak 2023’te tamamlanmaktadır ve 10 ay içinde (20 Kasım 2023 tarihine kadar) hesaplarınızı tamamlayıp kurumlar vergisini ödemeniz gerekmektedir.

Şirketlerin net karı üzerinden vergi oranı %19’dur. Şirketin finansal yılı sonundan itibaren vergi beyannamesinin (Tax Return) doldurularak gönderilmesi ve tahakkuk eden vergi var ise 10 ay içinde ödenmesi gerekmektedir. Beyannamelerin zamanında gönderilmemesi halinde £275’den başlayan gecikme cezası uygulanır ve gecikme süresi arttıkça bu ceza miktarı £1,500’a kadar çıkar.

Şahıslar için ise vergi dönemi her yıl 6 Nisan’da başlar ve bir sonraki yılın 5 Nisan tarihinde sona erer. Yaptığınız işe ve gelirinize göre vergi oranları kademeli olarak değişir. Genel olarak yaklaşık yıllık gelirin £12,500 miktarı vergiden muaftır. Bu tutarın üzerindeki gelir %20’den başlayan oranlarla kademeli olarak artar. Şahıslar için tahakkuk eden gelir vergisi 6 Nisan’dan itibaren beyan edilir (self assessment return) ve bir sonraki yılın 31 Ocak tarihine kadar ödenmesi gerekir. Şirket sahibi veya ortağı şahıslar ve tüzel kişiler temettü (kar payı – dividend) alabilirler. Temettü gelirlerinin kişi başına yıllık toplam £2,000’u vergiden muaftır. Bu tutarın üzeri için %7.5 Dividend Tax (temettü vergisi) uygulanmaktadır.

VAT (KDV) Uygulaması

VAT (KDV) için ise Türkiye’dekinden farklı bir uygulama bulunmaktadır. İngiltere’de genel olarak %20 KDV kullanılmaktadır ve bazı ürün ve hizmetlerde KDV oranları değişebilmektedir. Şirketin Birleşik Krallık (İngiltere) içinde yaptığı yıllık satış £85,000 altındaysa VAT yükümlülüğü bulunmamaktadır. Bir diğer deyişle şirketin yıllık satış tutarı £85,000 altında ise satışlarınıza VAT yansıtmazsınız ve periyodik olarak VAT beyanı (VAT return) yapmanız gerekmez. Şirketler bu limitin altında satış yapıyor olsa da gönüllü olarak KDV mükellefi olmak da mümkündür. Örneğin şirketinizin giderlerinde VAT önemli bir yer tutuyorsa gönüllü olarak VAT mükellefi olup gider ve satışlarınızda VAT tutarlarında mahsuplaşma yapabilirsiniz.

VAT (KDV) mükellefi olmanız durumunda satışlarınıza %20 VAT yansıtmanız ve 3 ayda bir KDV beyannamesi (VAT return) doldurup giderlerinizdeki VAT mahsuplaşması yapıldıktan sonra gerekli tutarı ödemeniz gerekir.

Detaylı bilgiye HMRC’nin sayfasından ulaşabilirsiniz: 

Business tax: Corporation Tax - detailed information - GOV.UK (www.gov.uk)

Income Tax rates and Personal Allowances : Current rates and allowances - GOV.UK (www.gov.uk)

How VAT works: Overview - GOV.UK (www.gov.uk)

Hemen Başvurun butonuna tıklayarak E-ticaret finansmanı ve şirket kuruluşu hakkında bilgi alabilir, saniyeler içerisinde başvurunuzu yapabilirsiniz. Pazaryerleri e-ticaret gelire dayalı finansman ile işinizi büyütün!

E-Tİcaret Fİnansmanı

Siz de E-Ticaret Finansmanı ile İşini Büyütenler Arasında Yerinizi Alın